poniedziałek, 30 listopada 2015

Dyniowych szaleństw ciąg dalszy, czyli tofu w sosie dyniowo-jabłkowym


Dynie, dynie, dynie! Moją kuchnię ogarnęło dyniowe szaleństwo, a to za sprawą tego, że dostałam ogromną 3 kilogramową dynię,pochodzącą z ogródka mojej babci. Szkoda by zmarnować taki podarunek, dlatego nie próżnuje i wciąż tworze nowe, dyniowe przepisy. Dzisiaj poniosła mnie trochę wodza fantazji i takim oto sposobem powstał nieziemski kurczak duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z dodatkiem majeranku i imbiru. Danie to jest bardzo zdrowe, a zarazem idealne jako pełnowartościowy, jesienny obiad. Możecie z resztą sami sprawdzić, gdyż poniżej zamieściłam dokładne wartości odżywcze. Nie będę jednak już przedłużać, przejdźmy do przepisu. :)


Składniki:

Z przepisu wychodzą 4 spore porcje. 
  • dwie kostki tofu (ok 400 gram)
  •  ok 800 gram dyni
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 4 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • woda lub bulion warzywny
  • majeranek
  • imbir w proszku
  • przyprawa do kurczaka po staropolsku
  •  sól, pieprz

Do podania:

  • uprażone na suchej patelni pestki dyni
  • ryż brązowy (można też użyć innego)

 

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę w kostkę, a imbir w plasterki.
  2. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i podsmaż cebulę z imbirem.
  3. Tofu pokrój w kostkę, a następnie przypraw pieprzem i przyprawą do kurczaka po staropolsku.
  4. Dodaj tofu na patelnię.
  5. W tym czasie obierz dynię i pokrój ją w niewielkie kostki. 
  6. Jeśli tofu lekko się już podsmażyło, podlej je odrobiną wody lub bulionem.
  7. Dodaj pokrojoną dynię, duś całość na małym ogniu.
  8. Obierz jabłko ze skórki i również pokrój je w kostkę.
  9. Dorzuć jabłko na patelnię.
  10. Dodaj majeranek (może być zarówno świeży jak i suszony), imbir, pieprz i ewentualnie sól do smaku.
  11. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, do zmiękknięcia dyni i jabłka (muszą utworzyć coś na kształt papki). Powinno to trwać ok 20 minut.
  12. Gotowe! :) Danie podawaj z dodatkiem ryżu i pestek dyni uprzednio uprażonymi na suchej patelni.

Wartości odżywcze:

Całość (nie wliczając ryżu i pestek dyni):

  • 826 kcal
  • 98.6 g białka
  • 16.5 g tłuszczy
  • 95.4 g węglowodanów
  • 28.7 g błonnika

Jedna porcja- 1/4 dania (nie wliczając ryżu i pestek dyni):

  • 206.5 kcal 
  • ok 24.7 g białka
  • ok 4.1 g tłuszczy
  • ok 23.9 g węglowodanów
  • ok 7.2 g błonnika

Ryż brązowy (torebka-100g):

  • 322 kcal
  • 7.1 g białka
  • 1.9 g tłuszczy
  • 76.8 g węglowodanów
  • 8.7 g błonnika

Garść pestek dyni- 15 g (ilość na jedną porcję dania):

  • 83 kcal
  • 3.7 g białka
  • 6.9 g tłuszczy
  • 2.7 g węglowodanów
  • 8.7 g błonnika

 Jedna porcja, czyli 1/4 dania (uwzględniając pół torebki ryżu i pestki dyni):

  • 450.5 kcal
  • 63.4 g białka
  • 24.3 g tłuszczy
  • 65 g węglowodanów
  • 20.3 g błonnika






Menu dla diabetyka Jesień pełna warzyw Menu dla przyszłej mamy

2 komentarze: