Dynie, dynie, dynie! Moją kuchnię ogarnęło dyniowe szaleństwo, a to za sprawą tego, że dostałam ogromną 3 kilogramową dynię,pochodzącą z ogródka mojej babci. Szkoda by zmarnować taki podarunek, dlatego nie próżnuje i wciąż tworze nowe, dyniowe przepisy. Dzisiaj poniosła mnie trochę wodza fantazji i takim oto sposobem powstał nieziemski kurczak duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z dodatkiem majeranku i imbiru. Danie to jest bardzo zdrowe, a zarazem idealne jako pełnowartościowy, jesienny obiad. Możecie z resztą sami sprawdzić, gdyż poniżej zamieściłam dokładne wartości odżywcze. Nie będę jednak już przedłużać, przejdźmy do przepisu. :)
Składniki:
Z przepisu wychodzą 4 spore porcje.
- dwie kostki tofu (ok 400 gram)
- ok 800 gram dyni
- 1 duże kwaśne jabłko
- 4 cm imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- woda lub bulion warzywny
- majeranek
- imbir w proszku
- przyprawa do kurczaka po staropolsku
- sól, pieprz
Do podania:
- uprażone na suchej patelni pestki dyni
- ryż brązowy (można też użyć innego)
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę w kostkę, a imbir w plasterki.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła i podsmaż cebulę z imbirem.
- Tofu pokrój w kostkę, a następnie przypraw pieprzem i przyprawą do kurczaka po staropolsku.
- Dodaj tofu na patelnię.
- W tym czasie obierz dynię i pokrój ją w niewielkie kostki.
- Jeśli tofu lekko się już podsmażyło, podlej je odrobiną wody lub bulionem.
- Dodaj pokrojoną dynię, duś całość na małym ogniu.
- Obierz jabłko ze skórki i również pokrój je w kostkę.
- Dorzuć jabłko na patelnię.
- Dodaj majeranek (może być zarówno świeży jak i suszony), imbir, pieprz i ewentualnie sól do smaku.
- Całość duś pod przykryciem na małym ogniu, do zmiękknięcia dyni i jabłka (muszą utworzyć coś na kształt papki). Powinno to trwać ok 20 minut.
- Gotowe! :) Danie podawaj z dodatkiem ryżu i pestek dyni uprzednio uprażonymi na suchej patelni.
Wartości odżywcze:
Całość (nie wliczając ryżu i pestek dyni):
- 826 kcal
- 98.6 g białka
- 16.5 g tłuszczy
- 95.4 g węglowodanów
- 28.7 g błonnika
Jedna porcja- 1/4 dania (nie wliczając ryżu i pestek dyni):
- 206.5 kcal
- ok 24.7 g białka
- ok 4.1 g tłuszczy
- ok 23.9 g węglowodanów
- ok 7.2 g błonnika
Ryż brązowy (torebka-100g):
- 322 kcal
- 7.1 g białka
- 1.9 g tłuszczy
- 76.8 g węglowodanów
- 8.7 g błonnika
Garść pestek dyni- 15 g (ilość na jedną porcję dania):
- 83 kcal
- 3.7 g białka
- 6.9 g tłuszczy
- 2.7 g węglowodanów
- 8.7 g błonnika
Jedna porcja, czyli 1/4 dania (uwzględniając pół torebki ryżu i pestki dyni):
- 450.5 kcal
- 63.4 g białka
- 24.3 g tłuszczy
- 65 g węglowodanów
- 20.3 g błonnika
Oryginalna kompozycja,ciekawa jestem jak smakuje.Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam! :)
Usuń