sobota, 28 listopada 2015

Jesienny breakfast bowl, czyli skuteczny sposób na jesienną chandrę

 

Jesień trwa w najlepsze. Dni stają się znacznie krótsze, na dworze jest coraz chłodniej, a słońce stale chowa się za chmurami, przez co panuje nieustanna szarość. Dodatkowo sprawę pogarsza ciągle padający deszcz, który chyba tylko wzmaga nasz brak chęci do działania. Ciągle czujemy się zmęczeni i ospali, a jedyne na co mamy ochotę, to ukryć się pod kocem z kubkiem ciepłej herbaty. Ja jednak nie zamierzam poddać się jesiennej chandrze, dlatego,by choć odrobinę poprawić sobie nastrój, postanowiłam przygotować na śniadanie zdrowy, przepyszny jesienny breakfast bowl, który dostarczył mi wiele energii do działania. Po jego zjedzeniu mój poziom endorfin zdecydowanie podskoczył, a zły nastrój odszedł w zapomnienie. Postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem, byście Wy również przezwyciężyli męczącą nas wszystkich jesienną chandrę :).


Składniki:

  • jedno większe jabłko
  • połowa granatu
  • pół kostki twarogu- 125g (ja wybrałam półtłusty,jednak możesz zarówno użyć light) :)
  • pięć łyżek ziaren soi z tego przepisu (możesz użyć też płatków sojowych, bądź owsianych) 
  • łyżka otrębów pszennych
  • łyżka amarantusa ekspandowanego
  • łyżka siemienia lnianego
  • kostka gorzkiej czekolady
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Obierz jabłko ze skórki i pokrój w drobną kostkę.  
  2. Następnie wrzuć je małego do garnka i podlej wodą. 
  3. Gotuj na małym ogniu do zmiękknięcia jabłek.
  4. W tym czasie obierz połowę granatu.
  5. Do miski wsyp amarantus, siemię lniane, soję, otręby pszenne i twaróg.
  6. Dodaj mus z jabłek i granata.
  7. Całość posyp orzechami włoskimi i czekoladą.
  8. Gotowe! Teraz tylko skosztuj i pożegnaj się z jesienną chandrą. :)

Całość zawiera:

  • 566 kcal (z twarogiem light 535 kcal)
  • 38.6 g białka
  • 26.3 g tłuszczy (z twarogiem light 21.3 g)
  • 50.95 g węglowodanów 
  • 15.8 g błonnika
Wartości odżywcze są orientalne, mogą zmienić się w niewielkim stopniu w zależności od tego, jakich marek danych produktów użyjecie. Mimo wszystko jest to bardzo pożywne śniadanie. Wszystkie tłuszcze, węglowodany i białka w nim zawarte są jak najbardziej zdrowe, łatwo przyswajalne. Dodatkowo zawiera bardzo dużo błonnika. Nie martwcie się o kalorie, gdyż są one w 100% zdrowe i nie tuczą. Śniadanie to zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które dadzą Wam porządny zastrzyk energii na dobry początek dnia, zwalczając Waszą jesienną chandrę. :)

Jeszcze raz smacznego i pamiętajcie, nie dajcie się pokonać jesiennym smutkom. :)


Menu dla diabetyka Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie Jesienne słodkości! Kuchnia wegetariańska i wegańska Menu dla przyszłej mamy

14 komentarzy: