Na pewno niejednokrotnie dopadała was nagła ochota na ,,coś słodkiego''. Z pewnością często marzyły wam się pyszne, czekoladowe desery. Dzisiaj pokażę Wam, jak zaspokoić swój słodki apetyt :). Idealną alternatywą dla ciężkich, wysokosłodzonych deserów może być lekki, zdrowy i wcale nie mniej smaczny domowy mus czekoladowy. Co ciekawe, przygotowanie jego jest banalnie proste. Może on stanowić oddzielny deser lub być stosowany jako dodatek no naleśników, gofrów, itp.. Jeśli właśnie macie chrapkę na nutkę słodkości to zapraszam do wypróbowania przepisu :).
Składniki (jedna porcja):
- 1 dojrzały banan
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka kakao (niesłodzonego)/ w wersji wegańskiej karobu.
- opcjonalnie syrop z agawy lub inny słodzik (do smaku)
- opcjonalnie mleko (roślinne lub krowie)
Przygotowanie:
- Obierz banana i awokado.
- Umieść banana i awokado w pojemniku.
- Dodaj kakao/karob.
- Miksuj blenderem na gładki mus.
- Skosztuj i w razie potrzeby posłodź.
- Jeśli mus jest dla Ciebie zbyt gęsty dodaj ok 1 łyżki mleka (roślinnego lub krowiego).
- Teraz włóż mus do pucharka i przyozdób świeżymi owocami lub użyj go jako smarowidło.
- Bon appetit!
Zdrowa pychota:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, zdrowo nie musi oznaczać nie smacznie :)
UsuńTaki kremik wyżeram ze słoiczka natychmiast i w dodatku nie ma absolutnie żadnych wyrzutów sumienia:)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam, samo zdrowie :)
UsuńIle kalorii ? :)
OdpowiedzUsuńok 400 bez słodziku i mleka :)
UsuńZdrowe i pyszne!
OdpowiedzUsuń