niedziela, 22 listopada 2015

Coś zdrowego na ząb, czyli orzeszki sojowe



Dzisiaj krótki przepis na orzeszki sojowe, czyli idealną alternatywę dla niezdrowych, słonych przekąsek. Nie bez przyczyny soja jest jednym z podstawowych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej. Zawiera ona bowiem pełnowartościowe białko oraz jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Oddzielny post dotyczący soi obiecuję napisać już wkrótce :), a teraz wrócę do orzeszków sojowych.

Nie ma sensu pisać dokładnych składników, gdyż jedynym jest dowolna ilość ziaren soi i ewentualne ,,dodatki'', czyli przyprawy w jakich chcielibyście swoją soję obtoczyć. Ja nie zdecydowałam się na żaden dodatek, gdyż swoich ,,orzeszków'' używam jako zamiennik płatków sojowych :). Wy jednak możecie dodać dowolne przyprawy, w zależności od upodobań np.: sól, zioła prowansalskie, słodką, bądź ostrą paprykę, chili, wasabi, granulowany czosnek lub suszoną cebulę.


Przygotowanie:

  1. Ziarna soi należy zalać ciepłą wodą i odstawić na noc. 
  2. Rano odlać wodę, przepłukać i ewentualnie posypać przyprawami. 
  3. Przesypać ziarna soi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  4. Soja powinna piec się ok 15-25 minut, jednak wszystko zależy od sprzętu. Najlepiej kontrolować soję w trakcie pieczenia.
  5. Wyjmij soję z piekarnika i gotowe! Możesz zjeść ją jako zamiennik popcornu do wieczornego seansu :).


Menu dla diabetyka Menu dla przyszłej mamy Kuchnia wegetariańska i wegańska

4 komentarze:

  1. super pomysły, czekam na więcej! Pozdrawiam.
    Ja w podobny sposób prażę ciecierzycę z przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuje, za zaakceptowanie mnie, mam nadzieję, że przepisy okażą się dla Pani przydatne :)

      Usuń