Dzisiaj krótki przepis na orzeszki sojowe, czyli idealną alternatywę dla niezdrowych, słonych przekąsek. Nie bez przyczyny soja jest jednym z podstawowych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej. Zawiera ona bowiem pełnowartościowe białko oraz jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Oddzielny post dotyczący soi obiecuję napisać już wkrótce :), a teraz wrócę do orzeszków sojowych.
Nie ma sensu pisać dokładnych składników, gdyż jedynym jest dowolna ilość ziaren soi i ewentualne ,,dodatki'', czyli przyprawy w jakich chcielibyście swoją soję obtoczyć. Ja nie zdecydowałam się na żaden dodatek, gdyż swoich ,,orzeszków'' używam jako zamiennik płatków sojowych :). Wy jednak możecie dodać dowolne przyprawy, w zależności od upodobań np.: sól, zioła prowansalskie, słodką, bądź ostrą paprykę, chili, wasabi, granulowany czosnek lub suszoną cebulę.
Przygotowanie:
- Ziarna soi należy zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.
- Rano odlać wodę, przepłukać i ewentualnie posypać przyprawami.
- Przesypać ziarna soi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Soja powinna piec się ok 15-25 minut, jednak wszystko zależy od sprzętu. Najlepiej kontrolować soję w trakcie pieczenia.
- Wyjmij soję z piekarnika i gotowe! Możesz zjeść ją jako zamiennik popcornu do wieczornego seansu :).
super pomysły, czekam na więcej! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa w podobny sposób prażę ciecierzycę z przyprawami :)
Dziękuję :)
UsuńDziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuje, za zaakceptowanie mnie, mam nadzieję, że przepisy okażą się dla Pani przydatne :)
Usuń