niedziela, 22 listopada 2015

Zielone śniadanko dla każdego głodomorka



 Cześć! Jak Wam mija niedziela? Ja swoją rozpoczęłam treningiem, a potem ogarną mnie szał kulinarny i takim oto sposobem przygotowałam pyszne, zdrowe, zielone śniadanko. Jest ono idealnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia, ponieważ zawiera pełnowartościowe składniki odżywcze. Jednym słowem to porządny zastrzyk energii i witamin. Dodatkowo śniadanie to nie zawiera glutenu, więc jeśli jesteście na niego uczuleni to nie macie się czego obawiać :). Mój młodszy brat, kiedy zobaczył moje śniadanie uznał, że wygląda ,,jak z restauracji" i  od razu poprosił mnie, żebym przygotowała koleją porcję dla niego, a po spróbowaniu stwierdził, że jest po prostu pyyyycha. :) Postanowiłam więc podzielić się również z wami moim szybkim przepisem na super zdrowy breakfast bowl.


Składniki:

  • dwa średnie jabłka
  • pół cytryny
  • szklanka jarmużu
  • pół szklanki wody
  • pięć łyżek ziaren soi z tego przepisu (możesz użyć też płatków sojowych)
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka amarantusa ekspandowanego
  • pół kostki twarogu- 250g (ja wybrałam półtłusty,jednak możesz zarówno użyć light) :)
  • kostka gorzkiej czekolady
  • kilka orzechów włoskich (możesz użyć też innych)

Przygotowanie:

  1. Obierz jabłka ze skórki, następnie podziel je na mniejsze kawałki i włóż do blendera.
  2. Dodaj wodę i jarmuż.
  3. Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj go do reszty składników.
  4. Zblenduj wszystko w blenderze.
  5. Powstały mus wlej do garnka i ustaw go na małym ogniu, żeby się podgrzał.
  6. W tym czasie wsyp do miski ziarna soi, amarantus i siemię lniane.
  7. Dodaj pokruszony twaróg.
  8. Posiekaj kostkę czekolady i orzechy włoskie na drobne kawałki.
  9. Ciepłym musem zalej miskę z twarogiem i ziarnami.
  10. Całość posyp czekoladą i orzechami.
  11. Smacznego! :)

Całość zawiera:

  • 541 kcal (509 kcal w wersji z twarogiem 0%)
  • 38.1g białka
  • 21.5g tłuszczy (jeśli użyjecie twarogu 0% to będzie 16.5g tłuszczy)
  • 42.5g węglowodanów
  • 14g błonnika







Bezglutenowe śniadanie dla dziecka Kuchnia wegetariańska i wegańska Menu dla przyszłej mamy Menu dla diabetyka

5 komentarzy: