środa, 5 lipca 2017

Bananowy sernik na zimno z nutką cytrynową - zdrowiej być nie może



Sernik to bez wątpienia jedno z ciast, które najczęściej gości na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam  niecodzienną odsłonę tego deseru. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a w dodatku nie wymaga użycia piekarnika. Tak, tak to znany wszystkim sernik na zimno. Jednak nie na tym polega jego niezwykłość. Jest on w 100% wykonany ze zdrowych produktów, bez użycia cukru. Więc tutaj dobra wiadomość dla wszystkich łasuchów- bananowym sernikiem z mojego przepisu będziecie mogli zajadać się bez obawy o niezdrowe kalorie. Nic dziwnego, przepis opiera się głównie na twarogu i bananach, które są stosunkowo niskokaloryczne. Kremowa konsystencja oraz intensywny bananowy smak wzbogacony nutką cytrynową to kwintesencja całego ciasta. Idealny na upalne letnie dni! Ale dosyć już tego gadania, sami się przekonajcie!


Składniki (na tortownicę, o średnicy 25cm):

  • 1kg twarogu (nie ma znaczenia o jakiej zawartości tłuszczu, ja użyłam 0%)
  • 1,2kg dojrzałych, słodkich bananów (waga po obraniu)
  • sok z połowy cytryny
  • 30g żelatyny w proszku (ok 4 łyżki)
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać miodowy posmaczek :) )
  • odrobina gorzkiej czekolady (do posypania)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o twaróg ,to najlepiej użyć tego w kostce, po uprzednim zmieleniu. Jeśli jednak nie chce wam się bawić z mieleniem, to z kubełkowego też powinno wyjść. Pamiętajmy tylko by wybrać jak najmniej płynny twaróg. Im bardziej płynny tym dłużej zastyga, a co za tym idzie potrzeba więcej żelatyny.

 

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie umieść ją na palniku i i podgrzej cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Pamiętaj, by NIE DOPROWADZIĆ ŻELATYNY DO WRZENIA, gdyż wtedy straci właściwości żelujące! Zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia
  2. W mikserze umieść twaróg i płynny miód, zmiksuj do gładkości.
  3. W osobnym naczyniu umieść banany, skrop je sokiem z cytryny i zmiksuj blenderem na puree.
  4. Dodaj bananowe puree do masy twarogowej i zmiksuj do połączenia się składników.
  5. Do przestudzonej, jedynie lekko ciepłej żelatyny dodaj 1/2 łyżki masy, pomieszaj i tak przygotowaną połącz z resztą. 
  6. Dno formy z odpinaną obręczą wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przełóż do formy masę serową, wyrównaj i odstaw do lodówki do stężenia. Myślę, że będzie to ok 2/3godz, zależnie od konsystencji i ustawień lodówki, jednak najbezpieczniej zostawić przykładowo na całą noc.
  8. Po zastygnięciu posyp po wierzchu uprzednio startą gorzką czekoladą.
  9. Smacznego!


Z dziećmi i dla dzieci 2017 W krainie miodem płynącej - edycja 4 W krainie miodem płynącej... Edycja 4.

4 komentarze:

  1. Piękny serniczek!
    I nawet po zdrowej stronie medalu - tylko ser i banany!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. O taaak, serniki uwielbiamy :D Banany również więc takie połączenie bardzo nam się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń