niedziela, 3 stycznia 2016

Rolada szpinakowa


 


Dzisiaj przedstawiam Wam, szybką zdrową przystawkę, która z pewnością zachwyci  nawet najwybredniejszych gości. :) Zapewniam, iż jest ona prosta w przygotowaniu oraz niezwykle efektowna. Kiedy przygotowuję dania imprezowe, ta rolada szpinakowa zawsze znajduje się na ,,obowiązkowej liście do zrobienia''. Jest to też danie, które od razu po podaniu rozchodzi się w mgnieniu oka. :) No, ale dosyć już tego zachwalania,  przechodzę do przepisu. :)

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette)
  • wędlina sojowa 200/250g (w wersji niewegetariańskiej wędzony łosoś)
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej/orkiszowej (można wykonać bez)
  • sól i pieprz

 Przygotowanie:

  1.  Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Następnie odsącz szpinak od wody i wystudź go.
  3.  Jajka podziel na białka i żółtka.
  4. Z białek ubij pianę.
  5. Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna).
  6. Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni.
  8. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym).
  9. Następnie rozłóż wędlinę sojową.
  10. Całość zwiń i owij  w folię.
  11. Włóż do lodówki.
  12. Przed podaniem pokrój roladę w plastry.
  13. Smacznego! :)



Niskokaloryczny styczeń 2016
Discomfort food Przekąski sylwestrowe Discomfort food

10 komentarzy:

  1. robiłąm, ale jakoś mi nie podeszła ta wersja z łososiem, rozkminiam czy mogłabym go zastąpić... może salami albo parmeńską?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można z powodzeniem zastąpić łososia jakąkolwiek szynką (myślę, że parmeńska będzie idealnie pasowała), warto spróbować też z wędzonym kurczakiem, albo nawet tuńczykiem (na przykład jakąś pastą z tuńczyka). Wariacji może być tyle ile pomysłów w głowie. :)Mam nadzieje, że w innej wersji posmakuje :).

      Usuń
  2. Bardzo fajna roladka, musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda:) uwielbiam wszystko co z łososiem! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Co robisz że nie przywiera Ci do papieru podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc nic, jeśli masa szpinakowa przywiera to może oznaczać że papier do pieczenia jest słabo natłuszczony (wadliwy) i należy go zmienić. Ciasto należy też odrywać od papieru odrazu bezpośrednio po wyjęciu z pieca, bo inaczej rzeczywiście może przywierać. Mam nadzieję, że udało mi się pomóc. :)

      Usuń