Dzisiaj przedstawiam Wam, szybką zdrową przystawkę, która z pewnością zachwyci nawet najwybredniejszych gości. :) Zapewniam, iż jest ona prosta w przygotowaniu oraz niezwykle efektowna. Kiedy przygotowuję dania imprezowe, ta rolada szpinakowa zawsze znajduje się na ,,obowiązkowej liście do zrobienia''. Jest to też danie, które od razu po podaniu rozchodzi się w mgnieniu oka. :) No, ale dosyć już tego zachwalania, przechodzę do przepisu. :)
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette)
- wędlina sojowa 200/250g (w wersji niewegetariańskiej wędzony łosoś)
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej/orkiszowej (można wykonać bez)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku.
- Następnie odsącz szpinak od wody i wystudź go.
- Jajka podziel na białka i żółtka.
- Z białek ubij pianę.
- Dodaj żółtka do szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna).
- Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni.
- Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym).
- Następnie rozłóż wędlinę sojową.
- Całość zwiń i owij w folię.
- Włóż do lodówki.
- Przed podaniem pokrój roladę w plastry.
- Smacznego! :)



robiłąm, ale jakoś mi nie podeszła ta wersja z łososiem, rozkminiam czy mogłabym go zastąpić... może salami albo parmeńską?
OdpowiedzUsuńMożna z powodzeniem zastąpić łososia jakąkolwiek szynką (myślę, że parmeńska będzie idealnie pasowała), warto spróbować też z wędzonym kurczakiem, albo nawet tuńczykiem (na przykład jakąś pastą z tuńczyka). Wariacji może być tyle ile pomysłów w głowie. :)Mam nadzieje, że w innej wersji posmakuje :).
UsuńBardzo fajna roladka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
UsuńWygląda wyśmienicie! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się Pani podoba :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda:) uwielbiam wszystko co z łososiem! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńCo robisz że nie przywiera Ci do papieru podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc nic, jeśli masa szpinakowa przywiera to może oznaczać że papier do pieczenia jest słabo natłuszczony (wadliwy) i należy go zmienić. Ciasto należy też odrywać od papieru odrazu bezpośrednio po wyjęciu z pieca, bo inaczej rzeczywiście może przywierać. Mam nadzieję, że udało mi się pomóc. :)
Usuń