niedziela, 6 grudnia 2015

Zdrowo i na słodko, czyli mus czekoladowy z banana i awokado


Na pewno niejednokrotnie dopadała was nagła ochota na ,,coś słodkiego''. Z pewnością często marzyły wam się pyszne, czekoladowe desery. Dzisiaj pokażę Wam, jak zaspokoić swój słodki apetyt :). Idealną alternatywą dla ciężkich, wysokosłodzonych deserów  może być lekki, zdrowy i wcale nie mniej smaczny domowy mus czekoladowy. Co ciekawe, przygotowanie jego jest banalnie proste. Może on stanowić oddzielny deser lub być stosowany jako dodatek no naleśników, gofrów, itp.. Jeśli właśnie macie chrapkę na nutkę słodkości to zapraszam do wypróbowania przepisu :).


Składniki (jedna porcja): 

  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka kakao (niesłodzonego)/ w wersji wegańskiej karobu.
  • opcjonalnie syrop z agawy lub inny słodzik (do smaku)
  • opcjonalnie mleko (roślinne lub krowie)

Przygotowanie:

  1. Obierz banana i awokado.
  2. Umieść banana i awokado w pojemniku.
  3. Dodaj kakao/karob.
  4. Miksuj blenderem na gładki mus.
  5. Skosztuj i w razie potrzeby posłodź.
  6. Jeśli mus jest dla Ciebie zbyt gęsty dodaj ok 1 łyżki mleka (roślinnego lub krowiego).
  7. Teraz włóż mus do pucharka i przyozdób świeżymi owocami lub użyj go jako smarowidło.
  8. Bon appetit!
    Jesienne słodkości! Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw Prezenty na Mikołajki II

    7 komentarzy:

    1. Odpowiedzi
      1. Dokładnie, zdrowo nie musi oznaczać nie smacznie :)

        Usuń
    2. Taki kremik wyżeram ze słoiczka natychmiast i w dodatku nie ma absolutnie żadnych wyrzutów sumienia:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ile kalorii ? :)

      OdpowiedzUsuń