niedziela, 13 grudnia 2015

Zdrowe, aromatyczne brownie dyniowe


Przedstawiam Wam dzisiaj ciężkie, intensywne brownie, które zachwyci Was swoim wykwintnym smakiem. Jest to zdrowsza alternatywa popularnego i dobrze znanego nam wszystkim brownie. Dodatkowo zawiera ono dynię, o której niezwykłych wartościach odżywczych możecie przeczytać tutaj. Idealne dla osób z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi. Bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe i w dodatku light, bo nie ma w nim ani grama masła, czy oleju. Szczególnie zachęcam do wypróbowania przepisu miłośników gorzkiej czekolady. Jeśli kochacie ją tak bardzo jak ja, to gwarantuję Wam, że dyniowe brownie stanie się waszym ulubionym ciastem :). Jeżeli jednak nie jesteście fanami gorzkich słodkości, to możecie użyć deserowej, lub mlecznej czekolady (wtedy jednak nie będzie to już bezmleczne ciasto). 


Składniki (około 12 porcji):

  • 1 szklanka puree z dyni z tego przepisu
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub wody kokosowej
  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub chocolate chips), bez dodatku laktozy (można zastąpić czekoladą mleczną, lub deserową)
  • 1 szklanka kakao bez cukru (typu DecoMorreno)
  • 1/4 szklanki miodu/syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

  1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i roztop w kąpieli wodnej lub mikrofali.
  2. Mikserem miksuj wszystkie składniki oprócz sody do otrzymania gładkiej masy.
  3. Na koniec dodaj sodę i ponownie zmiksuj.
  4. Wysmaruj masłem płytką formę do brownies o wymiarach 28/18 i wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przełóż masę brownie do blachy i wyrównaj.
  6. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut, kontroluj patyczkiem. ( Na patyczku włożonym w brownie nie może być śladów surowego ciasta, ale może być nadal lepki od czekolady. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć brownie.)
  7. Gotowe! :) Teraz możesz delektować się smakiem swojego wykwintnego deseru. 

Wartości odżywcze (całego ciasta z gorzką czekoladą):

  • 1516 kcal
  • 53 gram białka
  • 63 gram tłuszczy
  • 164 gram węglowodanów
  • 27 gram błonnika

Wartości odżywcze jednego kawałka:

  • 126 kcal
  • ok 4.4 gram białka
  • 5.25 gram tłuszczy
  • ok 13.6 gram węglowodanów
  • 2.25 gram błonnika



Jesienne słodkości! Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw

6 komentarzy:

  1. Takie to można jeść bezkarnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zgadzam się w 100 procentach :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zapewniam, że nie tylko wygląda :)

      Usuń
  3. Brownie ? I to dyniowe?! Ochh, aż się rozmarzyłam. :D

    OdpowiedzUsuń