poniedziałek, 28 grudnia 2015

Pralinki kokosowo-migdałowe




Powracam po dłuższej przerwie. Wiem, że długo nie publikowałam żadnych postów, ale ostatnio nie miałam kompletnie czasu na blogowanie. Obiecuję jednak, że nadrobię zaległości :). Jako rekompensatę, przygotowałam dzisiaj pralinki migdałowo-kokosowe, czyli słodko-zdrowy deser, który idealnie sprawdzi się na imieninach, przy świątecznym stole, czy jako sylwestrowa przekąska. Jeżeli chcecie zaskoczyć kulinarnie swoich gości, to te pralinki z pewnością zdadzą egzamin. Już sam wygląd kusi, żeby sięgnąć po chociaż jedną, a ich wykwintny smak na pewno nie zawiedzie ani Was ani Waszych gości. Dodatkowo jest to deser z serii zdrowie na słodko, więc nie musicie obawiać się, że łamiecie swoje dietetyczne postanowienia. Jeszcze jedną zaletą jest fakt, że pralinki przygotowuje się  dosłownie w parę minut, więc nie musicie poświęcać zbyt dużo czasu na ich przyrządzenie. Ale dosyć już tego gadania, przejdźmy do przepisu :).

Składniki na ok 25 sztuk:

  • 2 szklanki zmielonych migdałów
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (plus trochę do obtoczenia)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 2- 4 łyżki wody (może nie być konieczna)

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj do połączenia (masa musi być lepiąca).
  2. Z powstałej masy formuj dłonią pralinki (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodaj stopniowo wodę).
  3. Obtaczaj każdą pralinkę w wiórkach kokosowych, uprzednio maczając ją w wodzie.
  4. Smacznego! :)


Świąteczne słodkości! 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz