Zbliża się nowy rok, a co za tym idzie- Sylwester. Z czym kojarzy Wam się to przyjęcie? Mi przede wszystkim z tańcem, muzyką, fajerwerkami i... finger food'em, czyli przekąskami, które jesteśmy w stanie zjeść jednym kęsem. :) Jeśli nie macie jeszcze ustalonego menu na sylwestrowe przekąski, to może podrzucę Wam pewien pomysł.
Dzisiaj przedstawię jak zrobić pyszne krakersy z dyni, które z dodatkiem świeżego serka koziego i karmelizowanej cebulki urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Spróbujcie sami, a na pewno nie pożałujecie. :)
*Dodatkowo krakersy świetnie sprawdzą się jako pożywne drugie śniadanie. Spokojnie
możecie zabierać je do szkoły lub do pracy i tam je konsumować jako
alternatywę dla wafli ryżowych lub kanapek.
Składniki:
Na krakersy:
- 350g płatków owsianych/orkiszowych
- 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka łuskanych pestek dyni
- 1/2 szklanki nasion chia
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 szklanki puree z dyni z tego przepisu
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 łyżki miodu/syropu klonowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- opakowanie białego serka koziego do smarowania/w wersji wegańskiej dowolny wegański biały serek do smarowania
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek (bądź innego oleju)
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu.
- Zmiel orzechy.
- Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane/orkiszowe, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól.
- Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni.
- Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy.
- Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia.
- Na jeden z arkuszy połóż ciasto, spłaszcz je dłonią, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm.
- Pokrój ciasto na kwadraty i ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
- Piecz ok. 20 minut. Następnie wyjmij na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotuj karmelizowaną cebulę.
- Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (lub inny olej).
- Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut.
- Gdy stanie się szklista, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie miód.
- Smaż jeszcze 5 minut.
- Krakersy podawaj z serkiem i cebulą.
- Smacznego i szczęśliwego Nowego Roku! :)
Bardzo dziękuje :)
OdpowiedzUsuń