poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z serkiem i karmelizowaną cebulą

 

Zbliża się nowy rok, a co za tym idzie- Sylwester. Z czym kojarzy Wam się to przyjęcie? Mi przede wszystkim z tańcem, muzyką, fajerwerkami i... finger food'em, czyli przekąskami, które jesteśmy w stanie zjeść jednym kęsem. :) Jeśli nie macie jeszcze ustalonego menu na sylwestrowe przekąski, to może podrzucę Wam pewien pomysł.
Dzisiaj przedstawię jak zrobić pyszne krakersy z dyni, które z dodatkiem świeżego serka koziego i karmelizowanej cebulki urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Spróbujcie sami, a na pewno nie pożałujecie. :)

*Dodatkowo krakersy świetnie sprawdzą się jako pożywne drugie śniadanie. Spokojnie możecie zabierać je do szkoły lub do pracy i tam je konsumować jako alternatywę dla wafli ryżowych lub kanapek.


Składniki:

Na krakersy:

  • 350g płatków owsianych/orkiszowych
  • 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka łuskanych pestek dyni 
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 szklanki puree z dyni z tego przepisu
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżki miodu/syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 

Dodatkowo:

  • opakowanie białego serka koziego do smarowania/w wersji wegańskiej dowolny wegański biały serek do smarowania
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (bądź innego oleju)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki soku z cytryny

 

 Przygotowanie: 

  1. Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. 
  2. Zmiel orzechy.
  3. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane/orkiszowe, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól.
  4. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy.
  6. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.  W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia.
  8. Na jeden  z arkuszy połóż ciasto, spłaszcz je dłonią, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm.
  9. Pokrój ciasto na kwadraty i ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
  10. Piecz ok. 20 minut. Następnie wyjmij na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
  11. W tym czasie przygotuj karmelizowaną cebulę. 
  12. Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki.
  13. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek (lub inny olej).
  14. Wrzuć cebulę i smaż na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut.
  15. Gdy stanie się szklista, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie miód.
  16. Smaż jeszcze 5 minut.
  17. Krakersy podawaj z serkiem i cebulą. 
  18. Smacznego i szczęśliwego Nowego Roku! :)


Discomfort food Przekąski sylwestrowe Discomfort food

1 komentarz: