Jako dziecko, uwielbiałam wszystko co słodkie, gdy w domu od czasu do czasu pojawiała się Nutella, bądź inne czekoladowe smarowidło, nie mijał długi czas nim słoiczek zostawał w całości opróżniony. Z biegiem lat moja świadomość żywieniowa znacznie wzrosła, a wraz z nią zmieniły się oczekiwania co do jedzenia. Teraz wiem, że jedzenie Nutelli łyżką, niekoniecznie było dobrym pomysłem. Jednak to wcale nie oznacza, że zrezygnowałam całkowicie ze słodkich past na kanapki (chyba bym nie przeżyła). Jeśli podobnie jak ja, szukacie alternatywy dla przesłodzonych kremów kanapkowych, mających w składzie całą tablicę Mendelejewa, to mam dla Was bardzo zdrowe rozwiązanie :). Czy uwielbiacie migdały? Ja wręcz dałabym się za nie pokroić, zwłaszcza za mus, istna poezja. Jeden z lepszych jakie jadłam, ma w swojej ofercie internetowy sklep- alfa-koszyk (kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o sklepie). Jednak sam mus to tylko połowa sukcesu. Kochani, z dumą mam zaszczyt przedstawić wegańską kakaowo-migdałową pastę z batata. Mogę zagwarantować, że to prawdziwy rarytas. Świetnie sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i do gofrów, naleśników, owsianki lub zjedzenia łyżką :). Palce lizać, zapraszam!
Składniki:
- czubata łyżka musu migdałowego bio
- batat
- szczypta cynamonu
- czubata łyżka kakao
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżka lub więcej (do smaku) syropu daktylowego bio
Przygotowanie:
- Batata przekrój na pół i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 50 min.
- Gdy będzie już miękki, wydrąż środek i umieść w kielichu blendera.
- Dodaj resztę składników i zblenduj całość na gładką masę.
- I już, gotowe! :)
Zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com :)
Dziękuję :))
UsuńCiekawy pomysł. Taką pastę wykorzystałabym do naleśników, niekoniecznie przepadam za słodkimi smarowidłami na chlebie.
OdpowiedzUsuńDo naleśników sprawdzi się świetnie :)
UsuńU mnie było odwrotnie - nigdy nie lubiłam słodkich kremów, kanapek, obiadów w postaci pierogów, klusek itp. Raz na jakiś czas na słodko zjadło się naleśniki z serem a to i tak mało słodkie (mama nie przesadzała z cukrem) i nie w dużej ilosci :P Jednak taki krem może "uratować" nie jednego słodyczolubnego miłośnika Nutelli (trochę nie po polsku ale mam nadzieję, ze zrozumiałaś) xD
OdpowiedzUsuńHahaha tak zrozumiałam i zgadzam się bez dwóch zdań :D
UsuńMusi być pyszna!
OdpowiedzUsuńJeśli mam być szczera to nawet teraz bym Ci podkradła porcyjkę.
Coś mi się wydaje, że smakuje obłędnie!
Pozdrowionka! :)
Przyznaje, jest przepyszna :D
UsuńRównież pozdrawiam!
Pysznie wygląda :) na pewno jest mega smaczna, no i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, nic dodać nic ująć :))
UsuńZ batata? Z dyni robiłam, ale z batata jeszcze nie! Kusisz ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Haha, koniecznie musisz spróbować, jest przepyszna :)
Usuńziemniak na słodko?
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne:)
Dość niekonwencjonalnie, ale warto spróbować :))
UsuńRzadko jadam Nutellę, bo nie bardzo mam do czego, a łyżką muli mnie po pierwszej łyżce, ale takim uzdrowionym kremem bym nie pogardziła ;)
OdpowiedzUsuńTeraz Nutella i dla mnie jest zbyt słodka (chyba kwestia zmiany smaku), ale ten krem wpasowuje się idealnie w moje gusta :)
UsuńŚwietny pomysł na smakowitą i zdrową pastę :) Palce lizać! <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję <3
Usuńpierwsze słyszę! :D lubię takie zaskakujące i pyszne pomysły :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
http://czynnikipierwsze.com/
Ja podobnie uwielbiam nowe rozwiązania i eksperymenty w kuchni :)
UsuńRównież pozdrawiam!
Ja najchętniej użyłabym tej pasty do naleśników <3
OdpowiedzUsuńZ naleśnikami będzie przepyszna :D
UsuńZ batata jeszcze nie jadłam, ale wersja z awokado już tak :)
OdpowiedzUsuńTeż próbowałam pasty z awokado, jest pyszna, ale ta z batata smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńMy też jesteśmy słodkie dziewczyny i zawsze robimy taki mus z awokado albo dyni :D Z batata robiłyśmy też kiedyś ale jakoś dynia wydaje nam się bardziej słodsza :D
OdpowiedzUsuńZ dyni jeszcze na słodko nie robiłam, ale muszę wypróbować, bo macie rację, dynia jest słodsza :)
UsuńUwielbiam bataty, ale nigdy nie jadłam ich na słodko ;) Taka pasta bardzo mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńJa podobnie wręcz ubóstwiam bataty, mogłabym jeść je na okrągło, w każdej postaci :D
Usuńbardzo ciekawe połączenie. Wypróbuję, bo chociaż odżywiam się od pewnego czasu super zdrowo, to wciąż uwielbiam słodkie. Gdzieś przeczytałam,że tylko człowiek i pies tak mają. Ciekawe, prawda? W każdym razie ja słodkie lubię, więc ratuję się surową czekolada.Ale kradnę też każdy ciekawy przepis na zdrowe słodkości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Podobnie staram odżywiać się zdrowo, ale na grzeszki w postaci takich słodkości sobie pozwalam (w sumie takie grzeszki to nie grzeszki :D)
Usuń