piątek, 25 sierpnia 2017

Kokosowe mini-bułeczki z kremem mango lub marakuja

Dzisiaj przedstawiam przepis z dedykacją dla wszystkich miłośników słodkich bułeczek. Dzięki współpracy z alfa-koszykiem (tutaj możecie dowiedzieć się więcej o sklepie), udało mi się stworzyć kolejny smakowity deser. Te delikatne, kokosowe bułeczki, wypełnione kremem z owoców mango lub marakui (100%, bez żadnych zbędnych dodatków!), z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Są one w 100% bezglutenowe, dlatego bez obaw mogą się nimi zajadać nawet osoby z celiakią lub nietolerancją pokarmową. Zdrowe, przepyszne, a w dodatku banalnie proste w przygotowaniu, nic dodać, nic ująć. Idealne na śniadanie, bądź deser. Zapraszam!


Składniki (8 mini-bułeczek):

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego + odrobina do posmarowania bułeczek
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka syropu daktylowego bio (opcjonalnie)

Nadzienie:

Do ozdoby:

  • chipsy kokosowe

Przygotowanie:

  1. W misce zmiksuj jajka z olejem i mleczkiem kokosowym, jeśli chcesz, by bułeczki były słodsze, dodaj jeszcze syrop daktylowy bio.
  2. Wymieszaj sodę z mąką kokosową i połącz z masą jajeczną.
  3. Z powstałej masy formuj mini-bułeczki, wypełniaj je raz łyżeczką kremu "Marakuja Ratuja", raz "Zaczarowane Mango".
  4. Uformowane bułeczki nasmaruj delikatnie, z wierzchu olejem kokosowym (aby się nie spiekły) i przyozdób chipsami kokosowymi.
  5. Nastaw piekarnik na 180°C i wstaw bułeczki na 20-30 minut, do całkowitego upieczenia.
  6. Gotowe! Nic prostszego, prawda? :)




  Z dziećmi i dla dzieci 2017

26 komentarzy:

  1. Wyglądają jak ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie można by je równie potraktować jako ciasteczka :D Mi jednak wcześniej, jakoś bardziej wyglądały i smakowały jak bułeczki

      Usuń
  2. Też myślałam, że to ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają konsystencję bułeczki, być może gdybym zrobiła większe i bardziej płaskie wyglądałyby bardziej "bułeczkowo"

      Usuń
  3. Lubię takie smaki. Marakuja jest wspaniała.
    Bardzo fajny pomysł na bułeczki.
    Idealne przed weekendem!
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się marakuja jest przepyszna :))
      Również pozdrawiam!

      Usuń
  4. Jakie urocze maluszki! Zakochałam się w ich wyglądzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiedziałam o istnieniu takich kremów. Uwielbiam i mango i marakuję. Bułeczki wyszły Ci fantastyczne. Nie mogę oderwać od nich oczu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ja też do niedawna nie wiedziałam, że mamy na rynku takie wspaniałe produkty :)

      Usuń
  6. Na słodko i na zdrowo.
    Miło...
    :)

    Jest mi niezmiernie miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te bułeczki to idealny zdrowy deser dla głodnych słodkości dzieciaków :)

      Usuń
  7. Wyglądają ślicznie. Idealnie pasują na podwieczorek. O tych owocowych kremach nie słyszałam, ale zaciekawiły mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je zakupić na internetowej stronie: http://www.alfa-koszyk.pl, sklep posiada w swojej ofercie także wiele innych zdrowych, wartych uwagi produktów w przystępnych cenach :)

      Usuń
  8. Mocno kokosowe kuleczki <3 Na pewno by nam zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne :) Myślałam, że to ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, przypominają trochę ciasteczka, ale nic bardziej mylnego, to zdecydowanie mini-bułeczki :)

      Usuń
  10. Chętnie wypróbuję przepis, bo uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne, finezyjne i bardzo smakowite bułeczki :))) Urocze są <3

    OdpowiedzUsuń
  12. miałabym problem bo lubię i mango i marakuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam w połączeniu z dowolnym masłem orzechowym :)

      Usuń