Czasem zdarza się, że nie mamy pomysłu na pierwsze, bądź drugie śniadanie. Często brak nam po prostu czasu, by przygotować coś skomplikowanego, lub zwyczajnie dostajemy tak zwanego ,,lenia". Dlatego dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować szybkie, przepyszne danie, które nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Poradzą sobie z nim nawet najbardziej oporne osoby. Owsianka to, bardzo dobra, zdrowsza alternatywa dla znanych nam płatków na mleku. Moja, jest odrobinę nietypowa, gdyż do jej wykonania używam otrębów, które zalewam wodą. Niektórzy mogą być zdziwieni, często spotykałam się bowiem z zaskoczeniem. ,,Jak to, nie gotujesz owsianki na mleku?" Otóż nie, nie jestem zwolenniczką ciepłego mleka. Jego zapach mnie po prostu odrzuca. Ale mniejsza z tym. Taka owsianka świetnie sprawdzi się nie tylko jako pierwszy posiłek, ale zarówno jako pożywne drugie śniadanie. Bez problemu można ją zapakować do pojemniczka i spożyć w ciągu dnia. Dodatek świeżych, sezonowych owoców, uczyni z niej danie godne naszego podniebienia. :)
Jeśli szukacie prostego, smacznego rozwiązania, to właśnie dzisiaj macie okazję poznać jedno z nich. Zapraszam! :)
Składniki:
- 50 gram (5 łyżek) otrębów owsianych
- czubata łyżka gorzkiego kakao
- szczypta cynamonu
- łyżeczka mielonego ostropestu plamistego (opcjonalnie)\
- garść świeżych owoców sezonowych (polecam maliny)
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Otręby wsyp do miski, dodaj cynamon, kakao i ostropest (opcjonalnie), wymieszaj.
- Całość zalej gorącą wodą, ponad poziom otrębów, ponownie zamieszaj i odstaw na ok 3/5 minut.
- Z wierzchu posyp posiekanymi orzechami, dodaj maliny.
- Gotowe, nic bardziej prostego! :)
Dobre i pożywne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w zupełności :)
UsuńO, ciekawe: ja sama nienawidzę gotowanego, ciepłego mleka, ale w owsiance wcale mi nie przeszkadza.
OdpowiedzUsuńDodaję groszków czekoladowych, ale widzę, że kakao sprawdza się znakomicie.
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Niech spróbuje Pani z kakao, aby dodać słodyczy owsiance, którą nadawały groszki czekoladowe, zachęcam dodanie miodu lub syropu klonowego :)
UsuńPysznie od rana:) Mam problem z kupieniem otrębów owsianych.
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego, jak życzyć powodzenia! :)
UsuńUwielbiam takie owsianki! :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo! :)
UsuńCynamon jest dopełnieniem pysznej całości :D
OdpowiedzUsuńBez wątpienia! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie owsianka to zawsze najlepszy pomysł na śniadanie :) Czekoladowa wersja z malinami brzmi cudnie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, to szybkie, smaczne i zdrowe rozwiązanie, a na dodatek mailiny i ciemne kakao pasują do siebie idealnie :)
UsuńWygląda apeetycznie ja lubię też dodać do owsianki trochę marchewki lub dyni
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :), robiłam kiedyś dyniową owsiankę, ale z dodatkiem marchewki jeszcze nie próbowałam
UsuńSama również najbardziej lubię przygotowaną owsiankę w taki sposób z tym że używam tradycyjnych płatków owsianych, ale owsiankę na mleku też bardzo lubię chociaż niechęć do stania rano przy palniku i machanie łyżką aby przypadkiem coś się przypaliło jest silniejsza. Maliny i czekolada to wyborne połączenie, a pomysł z otrębami na pewno kiedyś wypróbuje.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam! :)
UsuńPołączenie palce lizać!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
Usuńczekolada i maliny to pyszny duet:)
OdpowiedzUsuńDokładnie! :)
UsuńTakie połączenie smaków jest obłędne :D Pyszna ta Twoja owsianeczka :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńUwielbiam owsianki a polaczenie czekolady i malin jest cudowne :) na sama mysl juz leci slinka ;) koniecznie do wyprobowania!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się trafić w Pani gust :)
UsuńPysznie danie na śniadanko.Chętnie sobie zrobię. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSmacznego! Również pozdrawiam :)
Usuń