niedziela, 20 sierpnia 2017

Borówkowo-orzechowy pudding z mlekiem kokosowym


Chyba ciężko znaleźć osobę, która nie lubi puddingów, zwłaszcza tych, które są zrobione ze świeżych, sezonowych owoców. Dzisiaj przedstawiam prawdziwą eksplozję smaków, czyli borówkowo-orzechowy pudding z mlekiem kokosowym, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako słodki deser, ale także jako zdrowe, lekkie śniadanie. Przygotowałam go z użyciem obłędnego masła mix trzy orzechy i chipsów kokosowych, które otrzymałam w wyniku współpracy z alfa-koszykiem. Więcej o tym sklepie możecie przeczytać w moim poprzednim poście. Tymczasem serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu, daję głowę, że nie pożałujecie! :)


Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 2 szklanki świeżych borówek amerykańskich
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 pełne łyżki masła mix trzy orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca)
  • odrobina cynamonu

Dodatkowo:

  • chipsy kokosowe (do przyozdobienia)

Przygotowanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki.
  2. Przelej całość do szklanki/naczynia.
  3. Odstaw na 15-30 minut.
  4. Po zgęstnieniu, pudding posyp płatkami kokosowymi.
  5. Smacznego!


Z dziećmi i dla dzieci 2017 Dzień Polskiej Żywności 2017 Letnie ochłodzenie

33 komentarze:

  1. Dzień dobry. Wpis dodał się podwójnie do akcji "Dzień polskiej żywności", a po usunięciu jednego zniknęły oba. Bardzo proszę dodać go jeszcze raz. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bardzo smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To prawda, jest sycący, spokojnie może sprawdzić się jako śniadanie :)

      Usuń
  4. Chętnie bym się skusiła na taki pyszny i zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, przygotowanie jest wręcz banalne :)

      Usuń
  5. Jaki kuszący :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic prostszego, deser robi się w mgnieniu oka :)

      Usuń
  6. Co za połączenie! chyba spróbuję z czystej ciekawości smaku...
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że będzie Pani smakować :)
      Również pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ciekawy pomysł na pudding. Musi być przepyszny skoro zawiera masło orzechowe.
    Zawsze mnie zachwyca kreatywność fanów kuchni roślinnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe (zwłaszcza mix 3 orzechy) + borówki to zabójcze połączenie :)

      Usuń
  8. Przepyszny i pożywny pudding :)) Niebo dla podniebienia :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo - wiele słyszałam o puddingach z borówkami. Super!
    To chyba coś dla mnie. Ciekawi mnie czy warto spróbować. Na pewno!
    Przepiękny i apetyczny. Bardzo mi się podoba.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że warto!
      Również gorąco pozdrawiam :))

      Usuń
  10. Borówki i kokos.
    Połaczenie idealne!
    :)

    Jest mi bardzo miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tez niezmiernie miło, że mój kolejny przepis został zaakceptowany do udziału w akcji :)

      Usuń
  11. Z borówkami to na pewno każdy lubi ! Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. borówki kocham pod każdą postacią;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudnie i odżywczo, ale ja te borówki wolałabym zjeść oddzielnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja też uwielbiam "surowe" borówki, takie prosto z krzaczka, dlatego zazwyczaj od razu lądują w moim brzuchu, ale ten pudding wyszedł naprawdę pyszny, więc nie żałuję zużytych na niego borówek :D

      Usuń
  14. Uwielbiamy jak cynamon fajnie podkreśla słodycz :)

    OdpowiedzUsuń