niedziela, 6 marca 2016

Powerfood, czyli czekoladowo-kokosowy pudding chia

Dzisiaj przedstawiam istny Power food, czyli zdrowy deser z nasion chia. Z pewnością już niejednokrotnie słyszeliście o niezwykłych właściwościach nasion szałwii hiszpańskiej. Jej największą zaletą są zawarte w niej kwasy omega 3 (posiada ich nawet więcej niż łosoś atlantycki). Nasiona chia są także niezwykle bogate w wapń, niezbędny dla naszych kości. Jednym słowem jest to produkt, który zdecydowanie powinien na stałe zagościć w naszej diecie.
Mój pudding chia to idealna, bardzo sycąca słodka przekąska (bez dodatku cukru). Kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie sięgać po niezdrowe słodycze, to ten pudding będzie dla Was przepyszną alternatywą. Pudding można wykonać na dwa sposoby: szybko gotowany lub surowy. Przepisy na obie wersje znajdziecie poniżej.  Zapraszam! :)


Składniki: 

  • 3/4 szklanki mleka kokosowego/migdałowego
  • 1/6 szklanki (22g) suchych nasion chia
  • 1,5 płaskich łyżek niesłodzonego kakao
  • szczypta cynamonu
  • 5 daktyli bez pestek
  • 3 łyżki mleka kokosowego z puszki
  • dowolny owoc (np.: kiwi)

Przygotowanie (wersja na szybko):

  1. Do garnka wlej mleko i pomieszaj je z kakao i cynamonem.
  2. Mocno podgrzejcie mleko z kakao, mieszając je trzepaczką. 
  3. Wrzućcie daktyle bez pestek, żeby zmiękły. 
  4. Po 3-4 minutach zblendujcie całość. 
  5. Do mleka wsypcie nasiona chia energicznie je wymieszajcie, żeby się nie posklejały w grudki. 
  6. Zagotujcie, co jakiś czas mieszając, do zgęstnienia, około 4-5 minut. 
  7. Całość można zblendować, żeby pozbyć się struktury nasion, jednak niekoniecznie.
  8. Na wierzch dodaj mleko kokosowe (najlepiej żeby postało ono wcześniej w lodówce, wtedy po otwarciu z wierzchu będzie miało stałą konsystencję, jakby bitej śmietany).
  9. Jako ostatnią warstwę dodaj dowolny owoc, na przykład kiwi (nada kwaśnego kontrastowego smaku).
  10. Smacznego! :)

Przygotowanie (wersja raw):

  1. Zalej nasiona chia odpowiednią ilością zimnego lub gorącego mleka wymieszanego z kakao i cynamonem i bardzo dynamicznie mieszając, żeby nie doprowadzić do powstania grudek.
  2. Wrzuć daktyle, które dodatkowo zmiękną gdy namokną. 
  3. Odstaw i blenduj całość dopiero wtedy gdy nasiona napęcznieją — w przypadku świeżych, wysoko selekcjonowanych nasion BIO pełne napęcznienie trwa około 2-3 godzin. Jeśli kupiliście tańsze nasiona — odstawcie je na całą noc do lodówki, będą potrzebowały więcej czasu.
  4. Na koniec dodaj mleko kokosowe (najlepiej żeby postało ono wcześniej w lodówce, wtedy po otwarciu z wierzchu będzie miało stałą konsystencję, jakby bitej śmietany).
  5. Jako ostatnią warstwę dodaj dowolny owoc, na przykład kiwi (nada kwaśnego kontrastowego smaku).
  6. Smacznego! :)

Wartości odżywcze porcji (bez kiwi):

  • 355 kcal
  • ok 14 gram białka
  • ok 17 gram tłuszczu
  • ok 40 gram węglowodanów
  • ok 11 gram błonnika
  Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl

Superfood w Twojej kuchni

2 komentarze:

  1. Puddingu nigdy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto spróbować, szczególnie gdy mamy chęć na coś słodkiego :). U mnie w domu aktualnie robi za hit tygodnia :).

      Usuń