Dzisiaj przedstawiam istny Power food, czyli zdrowy deser z nasion chia. Z pewnością już niejednokrotnie słyszeliście o niezwykłych właściwościach nasion szałwii hiszpańskiej. Jej największą zaletą są zawarte w niej kwasy omega 3 (posiada ich nawet więcej niż łosoś atlantycki). Nasiona chia są także niezwykle bogate w wapń, niezbędny dla naszych kości. Jednym słowem jest to produkt, który zdecydowanie powinien na stałe zagościć w naszej diecie.
Mój pudding chia to idealna, bardzo sycąca słodka przekąska (bez dodatku cukru). Kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie sięgać po niezdrowe słodycze, to ten pudding będzie dla Was przepyszną alternatywą. Pudding można wykonać na dwa sposoby: szybko gotowany lub surowy. Przepisy na obie wersje znajdziecie poniżej. Zapraszam! :)
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka kokosowego/migdałowego
- 1/6 szklanki (22g) suchych nasion chia
- 1,5 płaskich łyżek niesłodzonego kakao
- szczypta cynamonu
- 5 daktyli bez pestek
- 3 łyżki mleka kokosowego z puszki
- dowolny owoc (np.: kiwi)
Przygotowanie (wersja na szybko):
- Do garnka wlej mleko i pomieszaj je z kakao i cynamonem.
- Mocno podgrzejcie mleko z kakao, mieszając je trzepaczką.
- Wrzućcie daktyle bez pestek, żeby zmiękły.
- Po 3-4 minutach zblendujcie całość.
- Do mleka wsypcie nasiona chia energicznie je wymieszajcie, żeby się nie posklejały w grudki.
- Zagotujcie, co jakiś czas mieszając, do zgęstnienia, około 4-5 minut.
- Całość można zblendować, żeby pozbyć się struktury nasion, jednak niekoniecznie.
- Na wierzch dodaj mleko kokosowe (najlepiej żeby postało ono wcześniej w lodówce, wtedy po otwarciu z wierzchu będzie miało stałą konsystencję, jakby bitej śmietany).
- Jako ostatnią warstwę dodaj dowolny owoc, na przykład kiwi (nada kwaśnego kontrastowego smaku).
- Smacznego! :)
Przygotowanie (wersja raw):
- Zalej nasiona chia odpowiednią ilością zimnego lub gorącego mleka wymieszanego z kakao i cynamonem i bardzo dynamicznie mieszając, żeby nie doprowadzić do powstania grudek.
- Wrzuć daktyle, które dodatkowo zmiękną gdy namokną.
- Odstaw i blenduj całość dopiero wtedy gdy nasiona napęcznieją — w przypadku świeżych, wysoko selekcjonowanych nasion BIO pełne napęcznienie trwa około 2-3 godzin. Jeśli kupiliście tańsze nasiona — odstawcie je na całą noc do lodówki, będą potrzebowały więcej czasu.
- Na koniec dodaj mleko kokosowe (najlepiej żeby postało ono wcześniej w lodówce, wtedy po otwarciu z wierzchu będzie miało stałą konsystencję, jakby bitej śmietany).
- Jako ostatnią warstwę dodaj dowolny owoc, na przykład kiwi (nada kwaśnego kontrastowego smaku).
- Smacznego! :)
Wartości odżywcze porcji (bez kiwi):
- 355 kcal
- ok 14 gram białka
- ok 17 gram tłuszczu
- ok 40 gram węglowodanów
- ok 11 gram błonnika
Puddingu nigdy jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto spróbować, szczególnie gdy mamy chęć na coś słodkiego :). U mnie w domu aktualnie robi za hit tygodnia :).
Usuń