wtorek, 15 marca 2016

Batony musli bez dodatku mąki i cukru, czyli pomysł na drugie śniadanie

  
Dzisiaj przedstawiam przepis na batony musli bez dodatku mąki i cukru, a za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów, jednym słowem superfood. Chyba nie muszę ich za bardzo reklamować. :) Wspomnę tylko, że będą one idealne jako przekąska czy drugie śniadanie, gdyż są naprawdę syte.
Prawdę powiedziawszy, są to jedne z moich ulubionych słodkich przekąsek, po których nie muszę mieć wyrzutów sumienia. Często zabieram je ze sobą do szkoły i zjadam popijając kefirem. Serdecznie polecam wypróbowanie przepisu szczególnie tym, którzy nie mają pomysłu na zdrowe, pożywne drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu! :)

Składniki:

  • ok. 0,5 kg płatków owsianych górskich (ja użyłam pełnoziarnistych)
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion chia
  • 60 g miechunki suszonej + 40 g suszonej morwy białej (można zastąpić 100 g suszonej żurawiny, jagodami goji lub innymi bakaliami)
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g nasion amarantusa bio
  • 50 g posiekanych orzechów nerkowca lub orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych
  • 3 białka jaja
  • 1 całe jajo
  • 5 łyżek syropu z agawy lub miodu
  • 4 duże łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj. 
  2. Dużą  blachę ( u mnie ok. 25x40) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i łyżką wciskaj mocno w dno. 
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut. 
  4. Batoniki krój po dokładnym wystudzeniu. 
  5. Smacznego! :)

 Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl 
 
Superfood w Twojej kuchni

2 komentarze:

  1. Robiłyśmy podobne dla naszych znajomych na grudniowe święta i wszyscy byli zachwyceni :D To jest świetny sposób na prezent :)

    OdpowiedzUsuń