Dzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyłam jedynie zdrowych składników, nie ma w nim ani grama cukru. :) Nie będę jednak już dłużej się rozpisywała, przejdźmy do przepisu :).
Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):
Podstawa:
- 1 szklanka daktyli- ok 120 gram (namoczonych przez 2 godziny)
- 2 szklanki migdałów- ok 300 gram (lub orzechów włoskich)
Warstwa kokosowa:
- 3 szklanki wiórków kokosowych- ok 300 gram (najlepiej zmielone w młynku do kawy)
- puszka organicznego mleka kokosowego (400ml)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
- 6 dużych łyżek syropu klonowego (lub innego słodzika)
- 2 limonki (sok)
Dżem truskawkowy:
- 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2/3 szklanki- ok 130 gram nasion Chia
-
Dodatkowo (opcjonalnie):
1 garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne cząstki.
- Dodaj odsączone daktyle (poprzednio namoczone przez 2 godziny) i wszystko razem zmiksuj.
- Tortownicę wyłóż folią aluminiową, a następnie wypełnij przygotowaną masą dokładnie dociskając palcami. Staraj się by warstwa masy nie byłą zbyt cienka.
- Wypełnioną tackę wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
- W tym czasie przygotuj warstwę kokosową miksując wszystkie składniki w robocie kuchennym do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Tak przygotowaną masę wyłóż na zastygniętą podstawę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
- Całość włóż jeszcze raz do zamrażalnika w celu zastygnięcia. W tym czasie przygotuj dżem truskawkowy.
- Truskawki zmiksuj w robocie kuchennym z syropem klonowym i nasionami Chia. W moim przypadku użyłam truskawek mrożonych, które wcześniej rozmroziłam.
- Następnie przełóż całość do pojemnika i wstaw do lodówki na 15-20 minut w celu zgęstnienia.
- Po tym czasie rozprowadź dżem po powierzchni całej tarty. Do wygładzenia użyj noża lub szpatułki kuchennej. Całość wstaw do lodówki na 10 minut.
- Na końcu całość możesz posypać posiekanymi orzechami nerkowca.
- Smacznego! :)
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl
Super się prezentuje i na pewno też tak smakuje! :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMogłabyś podać ile czego potrzeba w gramach? Ciężko jest iść do sklepu i kupić 2 szklanki migdałów :D
OdpowiedzUsuńOk już poprawiam :)
Usuń