sobota, 12 marca 2016

Kokosowo-migdałowy tort z truskawkowym dżemem Chia


Dzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła jedynie zdrowych składników, nie ma w nim ani grama cukru. :) Nie będę jednak już dłużej się rozpisywała, zapraszam do przepisu :).

Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): 

Podstawa:

  • 1 szklanka daktyli- ok 120 gram (namoczonych przez 2 godziny)
  • 2 szklanki migdałów- ok 300 gram (lub orzechów włoskich)

Warstwa kokosowa:

  • 3 szklanki wiórków kokosowych- ok 300 gram (najlepiej zmielone w młynku do kawy)
  • puszka organicznego mleka kokosowego (400ml)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 
  • 6 dużych łyżek syropu klonowego (lub innego słodzika)
  • 2 limonki (sok)

Dżem truskawkowy:

  • 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2/3 szklanki- ok 130 gram nasion Chia
  • Dodatkowo (opcjonalnie):
    1 garść orzechów nerkowca

Przygotowanie:

  1. Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne cząstki.
  2. Dodaj odsączone daktyle (poprzednio namoczone przez 2 godziny) i wszystko razem zmiksuj.
  3. Tortownicę wyłóż folią aluminiową, a następnie wypełnij przygotowaną masą dokładnie dociskając palcami. Staraj się by warstwa masy nie byłą zbyt cienka.
  4. Wypełnioną tackę wstaw do zamrażalnika na 10 minut. 
  5. W tym czasie przygotuj warstwę kokosową miksując wszystkie składniki w robocie kuchennym do momentu uzyskania jednolitej masy.
  6. Tak przygotowaną masę wyłóż na zastygniętą podstawę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
  7. Całość włóż jeszcze raz do zamrażalnika w celu zastygnięcia. W tym czasie przygotuj dżem truskawkowy.
  8. Truskawki zmiksuj w robocie kuchennym z syropem klonowym i nasionami Chia. W moim przypadku użyłam truskawek mrożonych, które wcześniej rozmroziłam.
  9. Następnie przełóż całość do pojemnika i wstaw do lodówki na 15-20 minut w celu zgęstnienia. 
  10. Po tym czasie rozprowadź dżem po powierzchni całej tarty. Do wygładzenia użyj noża lub szpatułki kuchennej. Całość wstaw do lodówki na 10 minut. 
  11. Na końcu całość możesz posypać posiekanymi orzechami nerkowca.
  12. Smacznego! :)




Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:www.sklepagnex.pl

Superfood w Twojej kuchni

4 komentarze:

  1. Super się prezentuje i na pewno też tak smakuje! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabyś podać ile czego potrzeba w gramach? Ciężko jest iść do sklepu i kupić 2 szklanki migdałów :D

    OdpowiedzUsuń