poniedziałek, 1 lutego 2016

Dietetyczne kotleciki z czerwonej soczewicy


 Ferie właśnie się rozpoczęły, a ja nie próżnuje. Ponieważ dawno nie wrzucałam żadnych nowych przepisów, postanowiłam w trakcie zimowej przerwy nadrobić swoje blogowe zaległości. :) Dzisiaj z dumą chcę przedstawić Wam kotleciki z czerwonej soczewicy, czyli idealny pomysł na zdrowy i szybki obiad. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie tylko ze względu na nieoceniony smak kotlecików, lecz także właściwości zdrowotnych, jakie posiada sama soczewica. Pozwolę sobie przypomnieć Wam niektóre z nich:
  • bogata w białko – około 23g/100g produktu,
  • ma bardzo niski indeks glikemiczny,
  • zawiera wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy i błonnik,
  • źródło cennych witamin z grupy B,
  • zawiera beta-karoten.
Nie bez powodu soczewica jest jednym z podstawowych produktów, jakie powinni spożywać wegetarianie. Do wykonania kotlecików zachęcam jednak również osoby, niebędące na takowej diecie. Warto bowiem raz na jakiś czas wypróbować czegoś nowego. :)



Składniki (porcja na 4/5 osób): 

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 16 łyżek otrębów (ja dałam żytnie)
  • 4 jajka
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłukaj, a następnie włóż do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  2. Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie.
  3. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane).
  4. Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem.
  5. Smaż kotleciki do zrumienienia.
  6. Gotowe! :)
*Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate.
 



Ham vs Vege Burger Stop marnowaniu żywności

2 komentarze: