Ostatnio co prawda wrzuciłam już jeden post z przepisem na twarogowe rafaello. Postanowiłam jednak dodać na bloga jeszcze jedną wersję tych kokosowych trufelek. Rafaello z tego przepisu jest ulubionym deserem moich gości. Trufelki zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka. Nic zresztą dziwnego, w ich smaku można po prostu się zakochać. :) Rafaello jest bardzo proste w wykonaniu, nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika. Jeśli pragniecie przygotować przepyszną przekąskę na imprezę lub po prostu macie ochotę na odrobinę słodyczy, to zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. :)
Składniki (na 35-40 sztuk):
- puszka (530g) mleka skondensowanego słodzonego
- 335 g wiórków kokosowych
- 130g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 40 migdałów, obranych
- dodatkowe wiórki kokosowe do obtaczania trufelków
Przygotowanie:
- Mleko skondensowane przelej do miski.
- Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Na koniec dodaj roztopioną białą czekoladę i ponowne wymieszaj.
- Masę odłóż do lodówki. Najlepiej jeśli poleży ona tam całą noc, jeśli jednak nie masz czasu to wystarczy ok 0,5 godz. Chodzi o to, by masa nie była aż tak klejąca, żeby łatwiej było formować trufelki.
- Po schłodzeniu, łyżką formuj kuleczki wkładając do środka migdała.
- Obtaczaj w wiórkach kokosowych.
- Na koniec ponownie schłodź Rafaello.
- Delektuj się smakiem białych trufelków! (Uwaga: uzależniają) :))
Poproszę dwie sztuki do kawy!:)
OdpowiedzUsuńJuż podaje ;)
UsuńMuszę też je zrobić, wyglądają pycha. Zapraszam też do mnie na bloga www.kuchniapokolen.pl
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :)
Usuń