piątek, 5 lutego 2016

Białe marzenie, czyli trufelki rafaello

Ostatnio co prawda wrzuciłam już jeden post z przepisem na  twarogowe rafaello. Postanowiłam jednak dodać na bloga jeszcze jedną wersję tych kokosowych trufelek. Rafaello z tego przepisu jest ulubionym deserem moich gości. Trufelki zawsze znikają z talerza w mgnieniu oka. Nic zresztą dziwnego, w ich smaku  można po prostu się zakochać. :) Rafaello jest bardzo proste w wykonaniu, nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika. Jeśli pragniecie przygotować przepyszną przekąskę na imprezę lub po prostu macie ochotę na odrobinę słodyczy, to zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. :)


Składniki (na 35-40 sztuk):

  • puszka (530g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 335 g wiórków kokosowych
  • 130g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 40 migdałów, obranych
  • dodatkowe wiórki kokosowe do obtaczania trufelków

Przygotowanie:

  1. Mleko skondensowane przelej do miski.
  2. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj roztopioną białą czekoladę i ponowne wymieszaj.
  4. Masę odłóż do lodówki. Najlepiej jeśli poleży ona tam całą noc, jeśli jednak nie masz czasu to wystarczy ok 0,5 godz. Chodzi o to, by masa nie była aż tak klejąca, żeby łatwiej było formować trufelki.
  5. Po schłodzeniu, łyżką formuj kuleczki wkładając do środka migdała.
  6. Obtaczaj w wiórkach kokosowych.
  7. Na koniec ponownie schłodź Rafaello.
  8. Delektuj się smakiem białych trufelków! (Uwaga: uzależniają) :))






 Ciasta Bez Pieczenia Pralinki, trufelki, czekoladki... Ciasta bez pieczenia

4 komentarze:

  1. Poproszę dwie sztuki do kawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę też je zrobić, wyglądają pycha. Zapraszam też do mnie na bloga www.kuchniapokolen.pl

    OdpowiedzUsuń