Ferie właśnie się rozpoczęły, a ja nie próżnuje. Ponieważ dawno nie wrzucałam żadnych nowych przepisów, postanowiłam w trakcie zimowej przerwy nadrobić swoje blogowe zaległości. :) Dzisiaj z dumą chcę przedstawić Wam kotleciki z czerwonej soczewicy, czyli idealny pomysł na zdrowy i szybki obiad. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie tylko ze względu na nieoceniony smak kotlecików, lecz także właściwości zdrowotnych, jakie posiada sama soczewica. Pozwolę sobie przypomnieć Wam niektóre z nich:
- bogata w białko – około 23g/100g produktu,
- ma bardzo niski indeks glikemiczny,
- zawiera wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy i błonnik,
- źródło cennych witamin z grupy B,
- zawiera beta-karoten.
Nie bez powodu soczewica jest jednym z podstawowych produktów, jakie powinni spożywać wegetarianie. Do wykonania kotlecików zachęcam jednak również osoby, niebędące na takowej diecie. Warto bowiem raz na jakiś czas wypróbować czegoś nowego. :)
Składniki (porcja na 4/5 osób):
- szklanka czerwonej soczewicy
- 16 łyżek otrębów (ja dałam żytnie)
- 4 jajka
- cebula
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
Przygotowanie:
- Soczewicę przepłukaj, a następnie włóż do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie.
- Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane).
- Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem.
- Smaż kotleciki do zrumienienia.
- Gotowe! :)
*Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate.
kotlety z soczewicy są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :))
Usuń