wtorek, 4 lipca 2017

Batoniki bounty- zdrowo i na temat

Bounty to jeden z moich ulubionych kokosowych batonów, dlatego bez wahania postanowiłam odtworzyć go w domu. Moja wersja składa się wyłącznie z pełnowartościowych i pożywnych składników, więc nie musicie się martwić o to, że spożywacie zbędne kalorie. Ten batonik dostarczy Wam cennych minerałów i tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez obaw możecie zajadać się nimi sami, lub podawać je swoim małym szkrabom. Ponadto przygotowanie batoników zajmuje tylko chwilę. Do dzieła!


Składniki (wychodzi ok 16 batoników):

  • 1/2 szkl surowej kaszy jaglanej (najlepiej namocz w 1,5 szkl wody na noc)
  • 1,5 szkl wiórków kokosowych
  • 4 – 5 łyżek oleju kokosowego lub masła
  • miód/syrop klonowy (4 łyżki do masy i 1 łyżeczka do polewy)
  • 2 czubate łyżki karobu lub kakao 

Przygotowanie:

  1. Kaszę i wiórki kokosowe ugotuj pod przykrywką w 1,5 szklanki wody. Najpierw na dużym ogniu, a kiedy zacznie już bulgotać zredukuj ogień do minimum. Najlepiej dogotować ją na blaszce. Ok 15-20 min – trzeba sprawdzać i co jakiś czas zamieszać. Kasza powinna być lekko rozgotowana.
  2. Po ugotowaniu dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego (lub masła) i 4 łyżki syropu klonowego/miodu. Spróbuj i zobacz czy masa jest wystarczająco słodka.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180*C na termoobiegu.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę formując łyżką prostokąt. Piecz 15 min w 180*C na termoobiegu. Zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku na 5-10 min.
  5. Przygotuj POLEWĘ: 4 czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż  się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód.
  6. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę. 
  7. Schłodź batoniki w lodówce.
  8. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty! :)


W krainie miodem płynącej... Edycja 4. W krainie miodem płynącej - edycja 4 Z dziećmi i dla dzieci 2017 Fit przekąski z superfoods

10 komentarzy:

  1. Czyli można zrobić zdrową i smaczną przekąskę :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ciekawie.
    I zdrowo. Można zabrać do parku, albo pojadać w pracy...
    :)

    Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis :)
    Dziękuję za udział w akcji "W krainie miodem płynącej..."

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także dziękuje za możliwość udziału :) Miód od zawsze był moim najwierniejszym kompanem w kuchni.

      Usuń
  4. Koniecznie do zrobienia. Uwielbiam kaszę jaglaną i wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie batoniki są przepyszne ;) Kokos i kasza jaglana świetnie się ze sobą łączą :)

    OdpowiedzUsuń