Bounty
to jeden z moich ulubionych kokosowych batonów, dlatego bez wahania
postanowiłam odtworzyć go w domu. Moja wersja składa się wyłącznie z
pełnowartościowych i pożywnych składników, więc nie musicie się martwić o
to, że spożywacie zbędne kalorie. Ten batonik dostarczy Wam cennych
minerałów i tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez
obaw możecie zajadać się nimi sami, lub podawać je swoim małym szkrabom.
Ponadto przygotowanie batoników zajmuje tylko chwilę. Do dzieła!
Składniki (wychodzi ok 16 batoników):
- 1/2 szkl surowej kaszy jaglanej (najlepiej namocz w 1,5 szkl wody na noc)
- 1,5 szkl wiórków kokosowych
- 4 – 5 łyżek oleju kokosowego lub masła
- miód/syrop klonowy (4 łyżki do masy i 1 łyżeczka do polewy)
- 2 czubate łyżki karobu lub kakao
Przygotowanie:
- Kaszę i wiórki kokosowe ugotuj pod przykrywką w 1,5 szklanki wody. Najpierw na dużym ogniu, a kiedy zacznie już bulgotać zredukuj ogień do minimum. Najlepiej dogotować ją na blaszce. Ok 15-20 min – trzeba sprawdzać i co jakiś czas zamieszać. Kasza powinna być lekko rozgotowana.
- Po ugotowaniu dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego (lub masła) i 4 łyżki syropu klonowego/miodu. Spróbuj i zobacz czy masa jest wystarczająco słodka.
- Rozgrzej piekarnik do 180*C na termoobiegu.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę formując łyżką prostokąt. Piecz 15 min w 180*C na termoobiegu. Zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku na 5-10 min.
- Przygotuj POLEWĘ: 4 czubate łyżki oleju kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód.
- Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę.
- Schłodź batoniki w lodówce.
- Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty! :)
Czyli można zrobić zdrową i smaczną przekąskę :) Super!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńO, ciekawie.
OdpowiedzUsuńI zdrowo. Można zabrać do parku, albo pojadać w pracy...
:)
Miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Cała przyjemność po mojej stronie :)
UsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "W krainie miodem płynącej..."
Także dziękuje za możliwość udziału :) Miód od zawsze był moim najwierniejszym kompanem w kuchni.
UsuńKoniecznie do zrobienia. Uwielbiam kaszę jaglaną i wiórki kokosowe :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo :)
UsuńTakie batoniki są przepyszne ;) Kokos i kasza jaglana świetnie się ze sobą łączą :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
Usuń