Dzisiaj DZIEŃ WEGETARIANIZMU, ale ja postanowiłam pójść o krok dalej i przygotowałam z tej okazji danie wegańskie :). Za oknem jesień, a sezon na grzyby trwa w najlepsze. Nie macie pomysłu co zrobić z nadmiarem tych leśnych zbiorów? Wasz problem może zostać rozwiązany. Dzisiaj przedstawiam przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie, wzbogacony o grzybową kiełbaskę BeVege, która świetnie komponuje się z całością :). Kapusta z grzybami wcale nie musi kojarzyć się jedynie z jednym z dwunastu dań wigilijnych, zwłaszcza jeśli to nic innego, jak talerz wypełniony mnóstwem witamin. Ja osobiście jestem fanką tego świątecznego dania i nie odmawiam go sobie w ciągu roku, zwłaszcza jesienią, gdy mam pod dostatkiem świeżo zebrane grzyby. Jeśli Wy także macie w kuchni koszyk pełnen grzybów to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! :)
Składniki (jedna porcja):
- pół kapusty
- marchewka
- kilka dowolnych, świeżych grzybów
- liść laurowy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- kiełbaska grzybowa BeVege
- garść pestek słonecznika
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kapustę szatkujemy, a następnie sparzamy gorącą wodą. Nadmiar wody odlewamy i wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości (przez ok trzy godziny) razem ze startą marchewką, pokrojonymi grzybami i liściem laurowym.
- 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- W czasie gotowania kapusty, kroimy kiełbaskę w plasterki i podsmażamy na patelni oraz prażymy pestki słonecznika.
- Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy podsmażoną kiełbaskę.
- Potrawkę nakładamy na talerz i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Gotowe! :)
#GotujzBevege #BeVege #BądźWege

Akurat my cierpimy na brak leśnych grzybów a taką kapustkę to by się zjadło :D
OdpowiedzUsuńMusicie koniecznie je zdobyć, jesienią nie ma nic lepszego (no może plus dynia :D)
UsuńJesienno-zimowe danie ;)
OdpowiedzUsuńIdealne na teraz :)
UsuńSzkoda, ze nie moge jeść grzybów. ;c
OdpowiedzUsuńOj, współczuje :( Masz uczulenie?
UsuńWow, looks delicious! ♥
OdpowiedzUsuńI'm following you, if you want, visit my blog:
janalukic.blogspot.com ♥
Thank you <3
Usuńpewnie, że nie od święta! Zdrowe i pyszne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, zgadzam się co do słowa :)
UsuńPo prostu taka kapusta jest moim faworytem.
OdpowiedzUsuńNie znam jej w tej wersji.
Jestem bardzo ciekawa.
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Spróbuj zrobić, naprawdę warto :)
UsuńBlog inny od wszystkich, mega!:)
OdpowiedzUsuńhttps://stylelifetravelfood.blogspot.com/ zapraszam dziewczyny, u mnie dopiero ciężkie początki :p
Dziękuję <3
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
http://www.stylishmegg.pl/2017/10/monday-look.html
Nie tylko wygląda ;)
UsuńTaką kapustą mogłabym się zajadać całą jesień :)
OdpowiedzUsuńJa tak samo ;)
UsuńPysznie wygląda i zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do podjęcia próby ugotowania :)
UsuńTaką kapustę robię zazwyczaj w okolicy świąt, uwielbiam ją :) Bardzo kojarzy mi się ze świętami i zimą choć wiem, że można ją zrobić w każdej chwili :D
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie też zazwyczaj robi się ją w okolicy świąt, ale ja przygotowywuję ją znacznie częściej :))
Usuńzrobię sobie taką kapustkę,święta, nie święta, wszystko jedno. Grzybów mam masę, a jakem weganka, pasuje mi ta kiełbaska. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI prawidłowo, trzeba korzystać z "jesiennych dobroci", a kiełbaska jest super! :)
UsuńPyszne jedzonko tylko grzybów brak.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWielka szkoda :(
UsuńStrasznie męczy mnie kapusta, ale i tak bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ojej czemu męczy? Nie lubisz?
UsuńPodoba mi się to danie, zwłaszcza dodatek słonecznika ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, pestki słonecznika są przepyszne :)
UsuńPatrzę na zjecie i nie wierzę- kiełbasa!
OdpowiedzUsuńa pamiętam że jesteś wegetarianką;) szybko przejrzałam składniki i wszystko jasne;)
nie wiek jak smakuje taka kiełbaska ale zupka wygląda przepysznie:)
To nie zupka, ale bardzo dziękuję <3 Kiełbaskę musisz koniecznie spróbować, jest pyszna!
UsuńTeraz królują dania z grzybkami:)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać, póki są :))
UsuńPodobną robię i mieszam z ugotowanym makaronem :)
OdpowiedzUsuńNapewno też jest pyszne! :))
UsuńRewelacyjna, nie tylko od święta
OdpowiedzUsuń