Muszę przyznać, że dzisiejszy przepis to czysty eksperyment. Dlaczego? Otóż to, nigdy nie miałam do czynienia z mąką z topinamburu, a także nie zdarzyło mi się użyć masła orzechowego w daniach "na słono". Jak wiecie jednak, eksperymenty w kuchni nie są mi straszne, a że pod ręką miałam jeszcze ostatki produktów od alfa-koszyka (tutaj dowiecie się więcej na temat sklepu), bez wahania postanowiłam podjąć wyzwanie. Tak oto, powstał burger idealny- Cieciopiamnerex. Jego sekretem jest ukochana przez każdego "roślinożercę" cieciorka, oraz niepowtarzalny smak mąki z topinamburu podkreślony kremem z prażonych nerkowców. Całość akcentują suszone pomidory i czerwona cebulka. Jeśli nie posiadacie w domu wyżej wymienionych produktów, to koniecznie musicie się to zmienić. Kotleciki wyszły tak pyszne, że nawet mój wybredny, "mięsożerny" tata chętnie się nimi zajadał. Jeśli jesteście w trakcie weganizowania swojej rodzinki/przyjaciół, bądź sami próbujecie przekonać się do diety roślinnej to trafiliście świetnie. Przygotowanie burgerów nie wymaga "specjalnych" umiejętności, a owocuje w obfity w witaminy obiad, jakiego nie powstydziłby się nawet najbardziej wybredny koneser. Zapraszam! :))
Składniki (ok 10 burgerów):
- 1,5 puszki ciecierzycy (ok 330 gram)
- 2-3 łyżki kremu z prażonych nerkowców bio
- 1/2 szklanki mąki z topinamburu bio
- 1 czerwona cebula
- 4suszone pomidorów odsączone z oleju
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- nierafinowany olej kokosowy (do smażenia)
Do podania:
- garść świeżych kiełek lucerny (najlepiej posadzić własne nasiona alfalfa- tutaj przeczytacie o ich hodowli i właściwościach)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę opłucz i zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę.
- Cebulę i suszone pomidory drobno posiekaj, dodaj do masy, wymieszaj,
- Dodaj krem z nerkowców, sos sojowy, zioła prowansalskie i mąkę z topinamburu, połącz.
- Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania, ponownie wymieszaj.
- Wyrabiaj burgery zwilżonymi dłońmi, a następnie smaż na rozgrzanym oleju kokosowym do momentu, aż kotleciki zaczną się rumienić.
- Podawaj z bułką lub same, w towarzystwie świeżych warzyw i kiełek lucerny.
- Smacznego! :)
Może i eksperyment ale za to udany :)
OdpowiedzUsuńCo do tego nie mam wątpliwości :D
UsuńBardzo apetycznie wyglądają i jetem pewna, że smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMogę zagwarantować :))
Usuńprzygotowywałam coś podobnego z topinambur, ale z mąka nie miałam jeszcze styczności:)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis:)
Warto spróbować, burgery wychodzą przepyszne :D
UsuńCudowny i bardzo smakowity wege burger :D Zapisuję do jak najszybszego przygotowania :)
OdpowiedzUsuńHaha, nie pożałujesz :D
UsuńŚwietne :) Uwielbiam takie "burgerowe wariacje" :D
OdpowiedzUsuńJa tak samo, wege burgery są najlepsze! :D
UsuńGenialny :) Uwielbiam takie burgery!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję! <3
UsuńBardzo aromatyczne te burgery!
OdpowiedzUsuńSą pyszne, przyznaję :)
UsuńUwielbiam takie kotleciki. Samej mąki z topinamburu jeszcze nie używałam, ale chętnie zakupię przy następnej okazji.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! :))
UsuńJuż zamówiona i to z tej samej firmy. Dzięki za polecenie :)
UsuńSuper! Nie będziesz zawiedziona ;)
UsuńUwielbiam cieciorkę, m.in za uniwersalność i wiem, że do kotlecików pasuje idealnie, Twoje przepysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńJa cieciorkę wręcz kocham i ostatnio wciskam gdzie popadnie :D
UsuńCo za wspaniały burger.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nigdy niczego podobnego nie jadłam.
Ach, koniecznie muszę wypróbować kiedyś ten przepis.
Pozdrawiam serdecznie :)
Koniecznie! Obok takiego smaku nie można przejść obojętnie :D
UsuńNigdy nie słyszałam o mące z tompinambaru. Pomysłowe danie
OdpowiedzUsuńMąka z topinamburu nie jest jeszcze rozpowszechniona na rynku, a szkoda, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Mam nadzieję, że niedługo to się zmieni :)
UsuńSuper! burgery prezentują się pysznie a ich składniki bardzo zachęcają do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńO tak, taki dobór składników tworzy istną bombę smakową :D
UsuńCieciorka, nerkowce i topinambur? No, no stworzyłaś ciekawą kombinację :D Bardzo jesteśmy ciekawe smaku :D Zapisujemy przepis :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :D
UsuńWyglądają pysznie, musze spróbować takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
http://www.stylishmegg.pl/2017/09/zakiet-w-cekiny.html
Koniecznie spróbuj! :)
UsuńUwielbiam ciecierzyce, wiec mysle ze to przepis dla mnie :D. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńhttp://allicestyle.blogspot.com/
Ciecierzyca rządzi, bez dwóch zdań :D
Usuńkocham wszystko co z ciecierzycy, wiec ten przepis jest jak najbardziej dla mnie :D koniecznie musze je przyrzadzic!
OdpowiedzUsuńhttps://justemsi.blogspot.com/
Zachęcam, nie pożałujesz :D
UsuńBardzo ciekawe smaki do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :))
Usuń