poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Orzechowo-piernikowe pralinki z daktylami


Dzisiaj przepyszne orzechowo-piernikowe pralinki z daktylami. Nie ma nic lepszego niż korzenny smak pierników w połączeniu z orzechami włoskimi, podkreślony daktylową słodyczą. Pralinki zostały stworzone na konkurs #przepisnakopernika, który jest prowadzony przez wiodącą na rynku markę- Kopernik. Nie skłamię, jeśli przyznam, że Katarzynki to moje  ulubione kupne pierniki, dlatego postanowiłam przygotować przepis właśnie z ich użyciem. Moje pralinki to idealny deser dla miłośników korzennych smaków. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a w dodatku jest banalnie proste- wystarczą 4 składniki. Zapraszam!

Składniki:

  • szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki daktyli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 pierniki "Katarzynki"

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut.
  2. Orzechy zmiel, dodaj cynamon.
  3. Dodaj namoczone daktyle, zblenduj całość na gładką masę.
  4. Z powstałej masy formuj kuleczki.
  5. Pierniki "Katarzynki" zmiel lub pokrusz i obtaczaj w nich pralinki.
  6. Smacznego!

38 komentarzy:

  1. Uwielbiam korzenne smaki :D. Przypominają mi o nadchodzącej jesieni :)
    http://allicestyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi podobnie, chociaż bardziej chyba z zimą. Ja także uwielbiam korzenne smaki, dlatego często używam cynamonu, to chyba moja ulubiona przyprawa :D

      Usuń
  2. Wow ale cudowne te pralinki <3 A piernikowe to najlepsze jakie można sobie wymarzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, korzennych smaków nigdy za wiele :))

      Usuń
  3. Świetny pomysł na szybki deser :D Na pewno wypróbuje:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, robi się go w mgnieniu oka, a smakuje obłędnie :)

      Usuń
  4. Jeeezu, ale świetne! Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za oknem pogoda jesienna - w ogóle nie czuć tego, że mamy jeszcze sierpień i kalendarzowe lato. Takie pralinki idealnie wpasowują się w klimat i aurę, którą mamy za oknem. Rzeczywiście orzechy włoskie muszą dodawać smaku i aromatu - to również bardzo przyjemny chrupiący akcent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, niestety z roku na rok jesień przychodzi wcześniej, pralinki mogą być malutką rekompensatą za przedwczesne odejście lata :)

      Usuń
  6. Świetny przepis, pralinki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne do ciepłej herbatki na nadchodzący sezon jesienno-zimowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, świetnie będą komponowały się z jakąś korzenną herbatką :)

      Usuń
  8. Koniecznie muszę skraść od Ciebie przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak - skusiłam się na nie od razu.
    Przepięknie wyglądają. Niezwykle apetycznie!
    Suuper!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wyglądają, ale także smakują :)
      Również pozdrawiam!

      Usuń
  10. Pyszne, aromatyczne i pożywne kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo...pralinki.... <3 :D

    http://herbacere.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Na takie pralinki to ja bardzo chętnie się skuszę :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, każdy pozytywny komentarz jest dla mnie ogromną motywacją :))

      Usuń
  13. Wyglądają pysznie i przypomniały mi, że mam a domu Katarzynki (nie przepadam za nimi, ale teraz bym zjadła :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha w takim razie już połowa sukcesu, teraz wystarczy wygrzebać z szafki orzechy, daktyle, cynamon, chwycić blender i do dzieła! :D

      Usuń
  14. Ale się piernikowo wszędzie zrobiło :D Takie pralinki byłyby świetnym prezentem na święta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, do świąt jeszcze daleko, ale przepis warto zapamiętać :))

      Usuń
  15. Idealne na jesień! Będę musiała takie zrobić, bo w składzie wszystko to co uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się trafić w Twoje gusta, kibicuje żeby wyszły <3

      Usuń
  16. Super, wyglądają świetnie i smakują pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszą być pyszne! Z pewnością wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń