czwartek, 4 lutego 2016

Zdrowe Rafaello z twarogu

Dzisiaj przedstawiam bardzo prosty, szybki i do tego super zdrowy przepis na kuleczki Rafaello. Jednym słowem przepis idealny :). Wiem, że w internecie możemy znaleźć mnóstwo wersji tych kuleczek, jednak zachęcam byście wypróbowali także moją. Przepis ,,sprzedała'' mi moja przyjaciółka, która jest prawdziwą mistrzynią jeśli chodzi o zdrowe, białkowe desery/przekąski. Rafaello, które przygotowałam charakteryzuje się dużą zawartością białka w porównaniu do oryginału. Ponadto składa się ono wyłącznie ze zdrowych składników, więc nie ma obaw, że jemy puste kalorie. Jest to słodki deser, który bez wyrzutów sumienia możecie spożywać w ciągu dnia, będąc nawet na diecie (jedna kuleczka to tylko ok 30kcal). :) Składniki użyte w przepisie są także naprawdę łatwo dostępne, dlatego nie musimy się martwić, że nie posiadamy jakichś produktów. Śmiem również twierdzić, że dorównuje ono smakiem tradycyjnemu Rafaello.

No, ale może już dosyć tego zachwalania, przejdźmy do przepisu. :)



Składniki (wychodzi 31 kuleczek):

  • 250 gram twarogu chudego lub półtłustego
  • 50 gram płynnego miodu (to ok 2 pełne łyżki)/syropu klonowego (to ok 5 łyżek)
  • 50 gram kaszy jaglanej
  • ok 25 gram wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj kaszę jaglaną z twarogiem i miodem/syropem klonowym.
  3. Formuj kulki i obtaczaj je we wiórkach kokosowych.
  4. Odstaw na jakiś czas do lodówki, żeby schłodzić kuleczki.
  5. Gotowe! :) Ciesz się smakiem swojego zdrowego Rafaello! :)




Ciasta bez pieczeniaW krainie miodem płynącej - edycja 2 Ciasta Bez Pieczenia W krainie miodem płynącej... Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery Pralinki, trufelki, czekoladki...

5 komentarzy:

  1. Takie zdrowe rafaello to ja rozumiem! ;) Świetny pomysł z wykorzystaniem twarogu - na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasze kus kus można chyba zastąpic kasza jaglana prawda? Też zrobie napewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy waga kaszy jest podana przed czy po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń